Microclient


Dankzij de bonus die ik van Wepro ontvangen heb kan ik binnenkort weer een server op gaan zetten. Ik heb nu rondgekeken naar een zuinig exemplaar. De keuze is gevallen op een pc van http://www.microclient.nl/

Gisteravond heb ik ‘m besteld en de betaling gedaan. Vandaag kreeg ik een mailtje dat de betaling ondertussen ontvangen is. Ik wacht in spanning af!

Aangezien ik niet weet of deze site lang in de lucht blijft heb ik hieronder maar een kopie gemaakt van de gegevens over deze unit:

Welkom op Microclient.nl! De Microclient TT is een stille, energiezuinige, veelzijdige en toch voordelige micro-PC.

Toepassingen

  • Een greep uit de mogelijke toepassingen:
  • Voorzien van extra geheugen is de micro-PC goed in te zetten als basis-PC voor office en internet. Met een gratis Linux-distributie als Ubuntu is dit een zeer betaalbare oplossing voor de niet-veeleisende computergebruiker.
  • Wegens de kleine afmetingen, het lage energieverbruik en de ingebouwde LAN-aansluiting (via de PCI-bus is een tweede netwerkkaart te plaatsen) is deze micro-PC eenvoudig in te zetten als router en/of downloadmachine.
  • Wegens het lage stroomverbruik is de microclient goed te gebruiken in combinatie met een 12V->230V-omvormer. Met de ingebouwde geluidskaart is de micro-PC in te zetten als muziekbron voor in de auto (car-pc).

Diverse voordelige accessoires zijn leverbaar op het gebied van harddisks, Compact Flash, geheugen en PCI-kaarten. Op die manier is het basismodel uit te breiden tot een nog functioneler apparaat. Zie voor de Microclients en alle leverbare accessoires de shop in het menu aan de linkerzijde.

Microclient TT Deluxe Grijs


Zeer energiezuinige en kleine computer die erg geschikt is als Linux-serveren Office/internet-PC. Succesvol getest met Windows 98 (wel extradrivers nodig), 2000, XP en Debian- en Ubuntu-Linux. Deze versie bevat 256 MB geheugen en een harddisk van 30 GB, wat het geheel meer dan werkbaar maakt: ronduit ideaal qua snelheid, grootte, geluidsproductie en energieverbruik!Specificaties Deluxe-versie:

 

  • CPU: VIA C3 533 MHz
  • Geheugen: 256 MB 133 MHz standaard SD-RAM (uitbreidbaar tot 512 MB)
  • 1x PCI met meegeleverde riser (ruimte wordt gebruikt door ingebouwde harddisk, dus geen PCI-kaart te gebruiken)
  • 1xIDE
  • 30GB-laptopharddisk (4200 RPM)
  • 1xLAN 100 Mbit (bootable)
  • Onboard Trident VGA 8 MB, max 1600×1200
  • Onboard sound, speaker/mic
  • I/O: 2xPS/2 2xUSB1.0 (bootable) 2xCOM 1xLPT
  • Afmetingen: 5x23x21 cm (hxbxd)
  • Gewicht: 1,7 kg
  • Energieverbruik: 16 Watt (gemiddeld)
  • Staat: gebruikt met nieuwe verflaag

Dit product onderscheidt zich van de standaard Microclient TT in:

  • Geheugen: 256 ipv 64 MB
  • Harddisk: 30 GB laptopharddisk (met montage in een harddisk-kit) ipv geen harddisk en enkel 32 MB Compact Flash

7 thoughts on “Microclient”

  1. Wat altijd interessant is om te weten, is het verbruik :). Nu gok ik dat dit wel eens reuze mee kan vallen voor een machine met deze specs. Zelf ben ik op zoek naar een nieuwe, zuiniger desktop. Maar daar is een 533 MHz processor net even te weinig…

  2. Het verbruik zou 16 Watt zijn, nu is het uiteraard de vraag of die bewering ook op waarheid berust. Er zal in elk geval zowiezo een lager verbruik zijn met deze machine in vergelijking tot de vorige die ik had staan (en die overleden is). Dat was een standaard desktop met een PII-233 processor. Deze is in elk geval al fanless, dus pasief gekoeld. Dat dit mogelijk is geeft al aan dat er niet zo heel veel warmte door de processor gegenereerd wordt.

    Voor een simpele tekstverwerker en internetmachine moet dit ruim genoeg zijn. Maar als je iets meer gebruikt maakt van de pc dan is dit inderdaad wat aan de magere kant.

  3. Voor het schrijven van artikelen heb ik in ieder geval OpenOffice nodig. En mijn ervaring is dat het net te irritant traag is op een 533 MHz systeem. Komt mogelijk ook doordat Gnome een behoorlijk overhead is. Op 700 MHz wordt het al beter en vanaf 1 GHz zie ik geen irritante vertragingen of hickups meer…

    Koortom ruim voldoende ben ik niet met je eens :). Een krappe voldoende wel, maar als je er je brood mee verdient wil je iegnlijk die irritatie niet.

  4. Ik zeg ook niet dat het ruim voldoende is voor kantoortaken. Simpele tekstverwerker en internetmachine is een ander verhaal.

    Nu haal je Gnome aan als desktopmanager. Ik kwam gisteren tijdens een van mijn zoektochten een artikel tegen op het net over geheugengebruik. Hierin werden diverse Ubuntu varianten getest met 1 machine met 256 MB geheugen. In de helft van de testen werdt bij boot een kernel parameter meegegeven wat het geheugen op 128 MB begrenst.

    Hiermee kwam uit dat Ubuntu (Gnome) en Kubuntu (KDE) zeker met 128 MB aan de magere kant waren. Maar als je de resultaten met Xubuntu ziet dan wordt het zeker al werkbaar. Als je vervolgens nog eens kritisch gaat kijken naar de memory footprint van sommige applicaties dan kun je daar ook nog wat winst uit halen.

    Voor meer leesvoer hier de link: http://www.ibm.com/developerworks/linux/library/l-linux-memory.html

  5. Point taken, I stand corrected.

    Nu lijkt me dat ook voor processorkracht ongeveer dezelfde situatie zal gelden. Als je het systeem stript zodat er minder resources reeds gebruikt worden dan zul je daar wel profijt van hebben. Of dit een keuze is die je bewust maken wil is een tweede.

    Nu ben ik wel benieuwd wat het verschil zou zijn als je deze test uit zou voeren maar dan met verschillende processors. Wat mij bijstaat heeft het geheugen een groter effect dan de processorkracht dus de resultaten zullen bij een verdubbeling in processorsnelheid niet gelijklopen.

  6. Geheugen heeft inderdaad behoorlijk veel invloed. Tenminste tot een punt waar het nog echt gebruikt wordt. De volgende bottleneck is de processor en zoals gezegd geeft deze op moderne Linux desktops onder de 1 GHz irritante vertragingen. Er is mee te werken, maar als je het voor je werk gebruikt, wil je eigenlijk die irritatie niet…

Geef een reactie