Nieuwe harde schijf

Afgelopen maandag heb ik dankzij mijn werkgever een nieuwe harde schijf van 500 GiB aangeschaft. Met de komst van de glasvezelverbinding die per 1 april 2008 bij ons hoort te werken zal de extra ruimte niet mis zijn. Daarnaast wil ik mijn huidige harde schijf niet niet eens zo heel klein is (120 GiB) in een externe behuizing gaan zetten. Hiermee heb ik dan meteen een extra plek voor de backup van de foto’s en belangrijke documenten. Het probleem wat mijn ouders een tijdje geleden hadden met een overleden harde schijf wil ik liever niet meemaken. Maandag en dinsdagavond zijn dus gestoken in het ompluggen van de harde schijven. Eerst de 120 GiB IDE schijf eruit gehaald en de 500 GiB SATA erin gestoken. Vervolgens maar een nieuwe installatie van Kubuntu 8.04 gedaan. Omdat ik nu meteen ook de ruimte heb om te spelen met meerdere installatie’s heb ik hiervoor ruimte vrij gelaten. De huidige partitieindeling is:

/dev/sda1 / ext3 25GiB
/dev/sda5 /media/sda5 ext3 15 GiB (vrijgehouden voor multiboot)
/dev/sda6 /media/sda6 ext3 15 GiB (vrijgehouden voor multiboot)
/dev/sda7 /home 400+ GiB
/dev/sda8 swap 3 GiB

De installatie van Kubuntu 8.04 stelt niet heel veel voor. Maar aangezien ik een 64-bits dualcore systeem heb krijg ik wel enkele uitdagingen. Flash en Azureus zorgen momenteel voor de meeste hoofdbrekers. Na de installatie van Kubuntu heb ik de oude harde schijf weer aangekoppeld om de data over te hevelen. Nu nog even afwachten wanneer de externe behuizing voor IDE schijven weer beschikbaar is. Dan kan ik de schijf weer afkoppelen en een eigen plekje geven.

3 thoughts on “Nieuwe harde schijf”

  1. Bedenk dat een goede back-up aan twee eisen voldoet: off-line en off-site. Ofwel een externe harddisk voldoet standaard niet aan beide. Nu kan je via een mount read-only wel aan de eerste voldoen, maar nog steeds niet aan de tweede. Ofwel een blikseminslag of andere surge kan beide harddisks tegelijk doen overlijden. Heb dat al eens mee mogen maken :(.

  2. Klopt, eigenlijk moet er nog een extra backup aan toegevoegd worden. Ik zal dus zowiezo een uitgebreiderde backup procedure moeten volgen. Nu gaat momenteel al een gedeelte op DVD naar mijn ouders toe, dat voldoet voor ongeveer 1 jaar als backup en daarna kan ik de schijf eigenlijk niet meer vertrouwen.

    Heb je trouwens enig idee of de houdbaarheid van de schijfjes in de afgelopen jaren nog verbeterd is?

  3. Waarschijnlijk weinig. Bedenk dat alle media — dus ook harddisks of tape — gewoon eenchemisch goedje is. En dat stabiel houden is gewoon lastig. Bij grote bedrijven wordt een archief dan ook standaard eens in de zoveel tijd op nieuwe media overgezet.

    Op dit moment gebruik ik helemaal geen cd’s meer. Bij mij staat alles nu lokaal op een harde schijf en op een server in Duitsland. Van beide heb ik md5sum’s die regelmatig gecontroleerd worden. Verder wordt de harddisk in de gaten gehouden met smartmontools. Ofwel dat is gedurende de levensduur van een harddisk waarschijnlijk goed genoeg. En gaat het mis, is het gewoon een kwestie van nieuwe schijf en alles er vanaf de andere op zetten…

Geef een reactie