Microclient (2)

Nu heb ik straks zo’n mooi speledingetje. Nu nog bedenken wat ik er precies mee ga doen. Een ruw plannetje heb ik al wel klaar liggen. Er gaat een zo kaal mogelijke debian installatie op komen met daarop als uitbreiding geinstalleerd een webserver incl. php en mysql. En voor mijn huidige mailchaos moet er een imap-server geinstalleerd worden.

Nu weet ik niet of het geheel wat ik voor ogen heb uberhaupt mogelijk is. Maar op die imap-server wil ik al mijn mail vanuit verschillende bronnen laten binnenkomen. Oftewel mail van de provider, mailaccount van ’t werk en straks als er glasvezel is komt daar nog een mailserver bij. Mijn huidige @home mailadres wil ik namelijk niet laten verdwijnen dus daar moet ik straks nog een list voor verzinnen.

Dit geheel levert in elk geval al 5 mailadressen van mij en 2 van mijn vrouw op. En dan allemaal nog in 1 inbox maar netjes per extern account gerangschikt.

Voordelen die dit opleverd zijn in elk geval dat ik geen mail meer lokaal hoef te bewaren. Dit is makkelijk voor het maken van een backup en ook handig voor het wisselen van mailclients. Ook een herinstallatie wordt hier iets makkelijker op. Daarnaast is het dan eventueel nog mogelijk om in combinatie met de webserver een webmail omgeving aan te maken.

Het is nog even bekijken of ik er nog meer zaken op ga zetten. Wellicht een fileserver en de centrale backups. Het geheel zit achter een router dus enkel de poorten die ik vrij geef komen bij de server terecht. Hiermee zit de beveiliging in de basis al goed. Uiteraard moet ik elke service wel dichttimmeren zodat de meeste dingen niet eens van buiten het netwerk te benaderen zijn. Dus simpelweg locken op het netmask van het interne netwerk. Webserver en ssh server zijn dan de enige die van buitenaf te benaderen zijn.

Geef een reactie