Openssl in Debian en afgeleiden voorspelbaar

Aangezien recent gebleken is dat de Debian ontwikkelaars een bug ingevoegd blijken te hebben in openssl zijn de aangemaakte keys niet betrouwbaar.

Wat ik ervan begreep gebruikt openssl een variabele op een ongebruikelijke manier. De Debian ontwikkelaars hebben dat dus aangepast zonder te weten dat dit de basis is voor het aanmaken van random gegevens die een key onvoorspelbaar maken. Dat ze dit gedaan hebben komt mede doordat de code op dit punt niet gedocumenteerd was en er blijkbaar geen reactie geweest is na het submitten van deze patch naar de ontwikkelaars van openssl.

Nu gebruikt onder andere openssh deze aangemaakte keys en aangezien ik inlog met behulp van deze methode zal ik de oude keys moeten weggooien en opnieuw aanmaken. Het bijwerken van de pakketten op zowel de Debian als de Kubuntu systemen heb ik al gedaan.

Als eerste maar eens zorgen de oude keys niet meer gebruikt worden. Per machine log ik in met behulp van de key en hernoem het bestand authorized_keys. In een extra terminalvenster kan ik vervolgens op mijn machine een nieuwe key aanmaken op de vertrouwde methode. En het testen hiervan. Als dat lukt dan kan ik de hernoemde authorized_keys file gaan verwijderen.

Gelukkig heb ik slechts 4 machines waarbij ik op deze manier inlog en gebruik ik nog geen certificaten dus het blijft binnen de perken. Het schrijven van dit bericht heeft me in elk geval meer tijd gekost.

Geef een reactie