Lighttpd staakt (2)

Zowel gisteren als vandaag begon de webserver weer kuren te vertonen. Na het updaten van een aantal posts op dit blog kreeg ik geen reactie meer terug. Dus toch maar weer eens de logbestanden nageplozen. Vreemd genoeg is er niets te vinden wat een probleem zou kunnen geven.

Als laatste redmiddel dan toch maar een mailtje gewaagd aan Henk van de Kamer, ik heb tenslotte van hem afgekeken hoe ik de server opzetten kan.

Gelukkig tref ik het want ik heb dezelfde avond nog een mailtje terug ontvangen. Henk was dus beschikbaar en hij had een oplossing voor me. Hij heeft hetzelfde probleem namelijk al eens eerder ondervonden. En aangezien ik zijn configuratie bestanden overgenomen en dus ook zijn achteraf gezien wat ongelukkig instelling:

http://www.hetlab.tk/asterix/tunen-webserver

Wat hier dus gebeurt is dat bij sommige handelingen er door php teveel tijd besteed wordt. Doordat er maar maximaal 1 proces mag zijn volgens de configuratie kom je in de problemen als dit proces ermee ophoud door geheugenproblemen. Door dus het maximale aantal processen te verhogen voorkom je dat de server in  staking gaat.

Na het aanpassen van het php configuratiebestand en het herstarten van lighttpd draait de webserver deze keer hoogstwaarschijnlijk een stuk langer.

Bedankt Henk!

One thought on “Lighttpd staakt (2)”

  1. Graag gedaan :).

    Ik heb ooit met Apache benchmark de boel getest voor mijn miniservers. Daaruit bleek dat een extra proces er niet voor zorgde dat de server meer webpagina’s kon serveren. Vandaar dat ik toen dus voor 1 heb gekozen :).

    Ondertussen weet ik dat dit op zich prima werkt, maar dat het in twee gevallen mis kan gaan. De eerste is dus inderdaad een afgestorven controller proces — je hebt er namelijk twee als je maxprocs op 1 zet — en de nadere is een script dat behoorlijk veel tijd kost. In dat geval kan een tweede aanvraag niet worden afgehandeld.

    Voor de miniservers komen beide eigenlijk niet voor, maar voor de wat drukker bezochte websites kan het geen kwaad om voor 2 te gaan. En voor heel erg drukke websites wellicht nog wat meer. Maar mijn test wijzen eigenlijk uit dat met normale PHP scripts de processorkracht eerder op is dan het aantal processen, ofwel ga niet als een gek het aantal verhogen :).

Geef een reactie