WordPress update naar 2.6.0

Recent is er een nieuwe versie van WordPress uitgekomen. De update procedure die ik nu gevolgd heb is ietswat anders verlopen. Ik heb deze keer geen patch gemaakt waarmee de verschillen in de 2 versies eruit gehaald kunnen worden. Ik kwam namelijk na de wijziging van 2.3.1 naar 2.5 een paar onhebbelijkheden tegen. Bijvoorbeeld het niet inladen van de afbeeldingen in de editor.

Ik heb dus nu bijna de lelijke manier gebruikt die WordPress zelf voorsteld. Namelijk het volledige vervangen van alle bestanden terwijl de database intact gehouden wordt. Uiteraard heb ik de wijzigingen die ik zelf gedaan heb (slechts enkele kleine dingen) wel weer doorgevoerd. Deze omschakeling heb ik niet live gedaan, ik heb de database eerst gekopieerd om vervolgens de nieuwe versie van WordPress op een ander domein neer te zetten. Deze heb ik vervolgens stukje bij beetje veranderd zodat ik geen missende onderdelen meer heb.

De grootste wijziging is het thema geweest. Niet aan de oppervlakte maar wat betreft de vertaling. Ik heb dit thema namelijk ooit van een site afgehaald wat de boel al volledig vertaald had, te volledig helaas omdat ook de variabelen en dergelijke meevertaald werden. Vervolgens heb ik de vertaalslag in een schoon thema nogmaals gedaan maar dan op de correcte manier. Althans dat dacht ik. Het blijkt namelijk dat dit thema al volledig multi-talig was. Het enige wat nodig is dat is een taalbestand voor het nederlands. Geheel in de stijl van WordPress wordt dit gedaan met gettext. Ik heb hiervoor dus de .mo en .po bestanden aangemaakt. Deze zijn hier te vinden.

De andere wijziging die ik doorgevoerd heb is het verplaatsen van de wordpress bestanden. Ik had deze voorheen in de documentroot van dit domein staan. Ik kwam er echter achter dat dit netter kan. Je kunt namelijk wordpress in een subdirectory zetten en vervolgens het index.php bestand en het configuratiebestand 1 niveau lager zetten. Je moet in index.php wel 1 klein dingetje aanpassen:

/** Loads the WordPress Environment and Template */
require('./wp-blog-header.php');

Moet worden:

/** Loads the WordPress Environment and Template */
require('./wordpress/wp-blog-header.php');

Hiermee is meteen de weg vrij om meerdere blogs vanuit 1 wordpress installatie te bedienen. Hiervoor hoef je dan enkel een symlink te plaatsen naar de algemene wordpress bestanden. Wat er dan nog overblijft is de wp-content directory waarin bijvoorbeeld de uploads geplaatst worden. Die moet ook nog verplaatst kunnen worden maar dat is voor een volgende keer.

Geef een reactie