Multiboot en configuratiebestanden

Ik heb recent de boel flink in de soep laten lopen. Het installeren van meer besturingssystemen op 1 pc kan heel goed maar je moet het wel netjes doen. Omdat ik graag verschillende dingen uitprobeer heb ik hier in het verleden al rekening mee gehouden.

Het loopt alleen blijkbaar vast als je Kubuntu Hardy Heron, Kubuntu Hardy Heron KDE4 remix en Debian Lenny met KDE naast elkaar installeerd waarbij je dezelfde home directory en gebruikersnaam aanhoudt. De configuratiebestanden worden namelijk op dezelfde plek opgeslagen. Als je dan verschillende versies van programma’s gebruikt dan loopt er wat door elkaar.

Op IRC heb ik een heel eind in de rondte gevraagd, niemand had echter een bevredigend antwoord. We zullen het dus zelf op moeten lossen. Het idee ervoor heeft zich in de afgelopen week al gevormd, nu de uitvoering nog. Wat ik ga doen is de huidige home partitie unmounten en op een andere plek weer terugzetten. Om dit te doen moet ik inloggen, onder Kubuntu gaat dit niet tegelijk met het verplaatsen want dan zijn er ineens bestanden in gebruik. Ik ga dus een keer opnieuw opstarten omdat ik toch onder Kubuntu momenteel het meeste doe.

Als eerste het aanpassen van de fstab. Onder Kubuntu KDE 3.5.9 ziet die er nu als volgt uit:

# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point>   <type>  <options>       <dump>  <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sda1
UUID=83bafee3-1e13-4f6d-a520-a6b522950b7e / ext3 nouser,relatime,errors=remount-ro,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 1
# /dev/sda7
# UUID=a0627947-327e-4369-bfba-48cafc3c8aeb /home ext3 nouser,relatime,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
UUID=a0627947-327e-4369-bfba-48cafc3c8aeb /media/home ext3 nouser,relatime,atime,auto,rw,dev,exec,suid 0 2
# /dev/sda8
UUID=c182bf79-ac71-4558-a2d4-f6d202410a39 none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,utf8,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto user,utf8,atime,noauto,rw,dev,exec,suid 0 0
none /proc/bus/usb usbfs devgid=120,devmode=664 0 0
/dev/sdc1 /media/windata auto users,noauto,atime,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0
/dev/sdc2 /media/data auto users,noauto,atime,rw,nodev,noexec,nosuid 0 0

Zoals je ziet heb ik de UUID die eerst als /home gemount werd gekopieerd en een comment geplaatst bij de 1e. De 2e instantie heb ik aangepast naar het nieuwe mountpunt /media/home.

Vervolgens heb ik opnieuw opgestart en vanuit /etc/skel/ opnieuw de basisbestanden gekopieerd. Nu de oude data nog verplaatsen, meteen een opschoning die gedaan kan worden. Onder /media/home maak ik een directory data aan en die chown ik naar mezelf (tecumseh met uid 1000 en guid 1000). Ik mag namelijk blijkbaar niet rechtstreeks naar die partitie schrijven.

tecumseh@Athlan:/media/home$ mkdir temp
mkdir: cannot create directory `temp': Permission denied

Nu kan ik de oorzaak hiervan wel uitzoeken maar een aparte data directory heeft ook zijn voordelen. Er zijn meer dingen die ik op die partitie neerzetten wil en die hoeven niet allemaal in mijn homedirectory zichtbaar te worden.

Nu verplaats ik al mijn Documenten, Muziek, Video’s, Foto’s en andere zaken naar deze directory. Hierna verplaats ik de door Kubuntu aangemaakte directory’s die in mijn nog maagdelijke homedirectory staan. Dezelfde directory’s maak ik nu nogmaals aan maar dan als symlink naar de corresponderende directory’s in /media/home/data.

Als laatste nog het verplaatsen van de configuratiebestanden die ik nu behouden wil. Hoofdzakelijk zijn dit de firefox, thunderbird en virtualbox. Met de laatste doe ik nog een vervolgstap. Onder /media/home maak ik een directory Virtualbox/VDI aan en ik verplaats de Virtual Disk Images vanuit de net gekopieerde configuratiedirectory hiernaar toe. Met een symlink maak ik vervolgens ~/.Virtualbox/VDI weer aan.

Operatie voltooid aan deze kant, nu nog een herhaling van dit recept in de andere installatie’s. Ik moet er alleen nog wel op letten dat ik wel dezelfde uid’s en guid’s aanhoud. Een puntje wat nog wel wat lastig is dat is de mail, deze verplaatst hiermee niet dus die gebruik ik maar onder 1 installatie. Met de tijd moet dit nog vervangen worden door de mailserver op Arkon.